SUNDSVALL NE WAZA OPEN

Det känns som judon håller på att utvecklas väldigt mycket på senare tid. För inte så länge sedan startade två "nya" tävlingsformer för judo i Sverige. Det handlar om katatävling och tekniktävling. Nu har vi också börjat se att ne waza får en egen tävlingsform. Jag pratade med Wolfgang Biedron i Sundsvall och han berättade att detta händer ute i Europa också. Italien, Frankrike, Tyskland har alla börjat med ne waza tävlingar, förvisso med lite olika regler men det är ju bara början.

Undertecknad och Simon Ydman startade iaf vår resa, från Jönköping (80 mil) upp till Sundsvall, vid middagstid på fredagen. Det blev två pauser på vägen för lunch och middag men sedan var vi framme. Kan tilläggas att första olycksfallet inträffade redan vid Huskvarna station där jag skulle plocka upp Simon. 12-volts adaptern till GPS:en ramlade sönder medan den satt i uttaget och vips så hade den säkringen bränt och vi fick klara oss utan GPS resten av färden. Men det gick strålande. Vi hade lite batteri kvar så vi sparade det till vi kom fram till Sundsvall och efter lite tveksamheter så hade vi lyckats hitta hotellet.
Väl på hotellet så kunde vi konstatera att kedjan Ibis som detta var hade inte lagt mycket tid till sina översättningar till svenska, t.ex. "Om du inte är nöjd efter 15 minuter, är du vår kund", eller "Tänk på miljön, häng upp handuken på kroken". Mycket nöjsamt avslut på dagen.

Tävlingsdag och dags att ta sig till hallen. Ingen av oss hade kollat upp speciellt mycket vart den låg och utan GPS så kunde det gått bra mycket värre än det gjorde. Jag och Simon körde på ren känsla rakt på judohallen i Sundsvall. Vi kände på oss att med den turen så kunde kanske tävlingen och ev. resultat falla i vår favör.
Det började riktigt bra iaf för efter invägningen, jag hamnade på 68,6kg och Simon på 71,5kg, så trodde vi nog att vi skulle hamna i samma klass. Att åka 80 mil för att köra ne waza mot varandra var kanske inte det vi tänkt oss. Men det blev så fiffigt att vi hamnade inte i samma klass. Däremot lyckades Simon hamna i förmodligen den tuffaste klassen med 10 tävlanden och dom såg inte små ut nån av dom. Lilla jag hamnade i en mer blygsam grupp på 4 tävlanden.
Något som aldrig slår fel iaf är att vi skulle ju givetvis tävla samtidigt på olika mattor. Föresten dom körde på 3 mattor totalt.

Reglerna var mycket simpla. Judo regler, matchtid 3 min för ungdomar och 4 min för seniorer. Ingen golden score. Annars samma indelning som vanliga judo tävlingar dvs. U13, U15 inga juniorer, bara seniorklass. Med den skillnaden att alla klasser var indelade i Nybörjare, Avancerade och Elit, vilket följdes om det fanns tillräckligt med tävlanden. Detta var nog mer för dom mindre och tillämpades inte i senior klasserna. Något annat värt att notera var att dom körde mix rakt av, dvs tjejer och killar blandade. Domaren dömde 'matte' om de tävlande inte såg ut att komma någonstans vilket öppnade upp det hela och väldigt få låsta situationer. Iom tidspressen, vi är ju vana vid monster matcher på 15 min med ytterliggare 15 min golden score, så kunde man inte ligga och tjuvnypas heller. Domaren dömde efter matchen seger till den med mest poäng eller den som han ansåg varit mest aktiv eller fått flest kinsa (fördel) om nu inte den andre hade blivit tvungen att klappa av.

Väl tid för matchstart, jag var först upp. Det var lite svårt att höra eftersom det skedde utrop utan förstärkare på alla tre mattorna så jag var något sen till matchstart. Dom var vänliga nog att stå och ropa efter mig en stund.

Första matchen var mot en gulbältare i judo men jag gissar starkt att han var nog mer van som möjligen ju jutsuka eller bjj:are. Han hade skön stil när han bugade iaf, lite sådär 'crouching tiger hidden dragon'. Han chargade på iaf och försökte trycka mig bakåt, enkel vändning åt andra sidan och han landade platt på rygg i en för min del bekväm mune gatame som jag red ut i 25 sek och därmed ippon.

Min andra match var också mot en gulbältare, likaså han kommande från någon annan stil, mest troligt bjj. Jag var iaf inte sen till tävlingstart den här gången. Matchen var lite mer energisk och det var inte så lätt att göra som man ville. Började med att försöka strypa ut honom, han ville inte. Testade ett armlås, han ville inte. Tog ett armlås till och den här gången menade jag business. Men jag blev lite rädd ett tag för han ville verkligen inte. Så jag tog i mer och mer, det krasade mer och mer i hans armbåge. Till slut fick jag helt enkelt tänka att jag skiter i om hans armbåde går av. Då klappade han iaf. Konstigt nog så verkade han inte ha ont i armbågen efteråt så jag blev lite konfunderad. Men men han klappade iaf.

Tredje och sista matchen var mot en grönbältare, han körde även lite annat än judo vad jag kunde förstå. Typ submission wrestling och kanske lite bjj och dyl. Han körde på starkt och var mycket svårmanövrerad. Jag hamnade mycket på rygg eftersom han ville framåt som oftast. Jobbade lite hals och lite arm som vanligt. Han fick runt mig vid något tillfälle på mage och började attackera lite. Han fick tag i något halslås liknande som jag parerade genom att lägga mig på sidan, sen kunde jag vända upp och hamna i hans 'guard'. Därifrån jobbade jag mig förbi hans ben men han lyckades vända. Jag fick in 2 st juji vändingar som med största sannolikhet gjorde lite ont men han kunde ställa sig upp och domaren dömde 'matte' vid båda tillfällen. Sen fick jag in ett halslås med något dåligt grepp. Jag funderade på att ge upp det och fortsätta, jag kände ju att tiden höll på att rinna ut. Men då tycktes jag mig se en viss hint av desperation i hans ögon när han började gå till mot attack mot min hals. Så jag hängde kvar och till slut så fick jag min utdelning i ett mycket välkommet avklapp.

Sen var det så att Sundsvalls judo hade sparat in på lite papper när dom skrev ut klasserna, inte nog med att det omöjligt att se vilken klass och viktkategori det var på papprena så hade dom skrivit 2 pooler på alla papper. Dock var det endast utslag med på de som var dubbel pool. Så jag gick omkring efter min sista match och laddade för semi och final men det dök inte upp. Det var inte förrän min motståndare i sista matchen kom och berättade det för mig som jag insåg att det var slut.

Som sagt Simon körde ju sina matcher nästan samtidigt som mina matcher gick men vi lyckades ändå få en del video på varandras matcher.
Simons pool var lite tuffare än min, han hade 1 gulbältare, 1 brunbältare och 2 svartbältare i sin pool. Samt den andra poolen som säkert var lika grym.

Simons första match var mot gulbältaren, även detta mest troligt var en ju jutsuka eller bjj:are av något slag. Han blev lätt ner manövrerad till en början av Simon som hamnade i en 'kesa' men han lyckades fånga ett ben och fasthållningen var bruten. Han slängde sig själv i nästa sekvens med Simon ovanpå men även denna gång kunde han trycka bort Simon som då tog en 'juji' men kände väl att den inte skulle lyckas och gick på en 'mune' istället. Även här fångade han Simons ben och fasthållning bruten. Men Simon kontrade och drog ut benet och tog en 'tate' som han där lyckades ta hela vägen hem och första matchen var avklarad.

Andra matchen var mot en 2 dan:are och Simon imponerade som vanligt och körde metodiskt runt med svartbältaren. Han fick försvara sig mestadels när Simon försökte på halslås och fasthållningar. Simon fick svartbältaren att gång på gång ställa sig upp för att fly undan. Svartbältaren lyckades endast prestera ett endaste försök på en 'juji' som Simon kunde avärja med enkelhet sen tog matchen slut och det var upp till domaren. Mycket enkelt beslut för de allra flesta men till allas förvåning tilldömdes segern svartbältaren, som antagligen var så duktig eftersom han lyckades fly från alla Simons attacker.

Tredje matchen var mot en bjässe till brunbältare. Simon missbedömde totalt sin motståndares storlek när han skulle vrida ner honom i matten så landade Simon underst och det var fasthållning direkt. Bjässen släppte inte upp Simon och matchen var klar.

Fjärde matchen var mot en svartbältare och Simon gick in och körde sin grej som vanligt. Svartbältaren fick försvara sig hela tiden medan Simon jobbade halslås och fasthållning. Sen försökte svartbältaren med något mycket välbekant för Simon, en Andreas-attack. Vänster handen upp i kragen för strypning, jobba lite och försöka få in höger armen för att strypa snabbt. Simon gick inte på den, inte heller de senaste 150 gånger jag har försökt den på honom. Svartbältaren fick ta till flyktmetoden att ställa sig vid några tillfällen i matchen men som en blixt från klar himmel så landade Simon underst i en rullning och fasthållning. Desvärre fick den fortgå i 25 sek. Jag tycker han borde ha tagit sig loss.

Iom det så slutade tävlingen för Simon. Han gick inte vidare till semi, men vi kunde klart och tydligt konstatera att det inte hade varit hans dag. Ett felaktigt domslut och några egenhändigt knåpade missar. Vi kunde också konstatera att det är riktigt jobbigt att tävla i ne waza. Visst har vi båda kört KM i newaza men det är än värre att komma ut och tävla i det. En riktig genomkörare och jag kände mig gammal...

På vägen hem diskuterades allt från olika musiksmaker, politik till att Simon egentligen skulle vunnit.

Andreas Wällstedt