KATAKURS MED SENSEI IURA

Förra året när detta läger var aktuellt hade vi tänkt åka minst 2 personer, då var det för sent. Det hade blivit helt fullbokat på väldigt kort tid och vi var tvugna att stanna hemma. Iår var vi därför med direkt när inbjudan hade kommit ut och skickade in vår anmälan och fick 4 platser vilket vi ska känna oss stolta över :)
De stolta deltagarna var:
Ivar Nilsson
Andreas Wällstedt
Janet Hultman
Simon Ydman

Kursen hade förlagts till Malmö, likadant förra året.
Vi åkte ner redan på fredagen eftersom ingen av oss kände för att starta dagen kl 5 vilket de flesta av gänget hade gjort helgen innan då det var Sydcup 3 i just Malmö.

Kursens instruktör, Sensei Iura bor på Island sedan en tid tillbaka och är erkännt duktig katainstruktör. Han innehar graden Shichidan (7D) från Kodokan i Japan. Jag tror inte jag bara talar för mig själv när jag säger att han var otroligt duktig och gav en stor detaljrikedom i träningen. De detaljer som helt plötsligt gjorde att katan kändes fullständig och smidig.

Dag 1
Under Lördagen tränade vi Nage no kata. Det är oftast den kata man kommer i kontakt med först som judoka och också den som krävs till 1 DAN graderingen. Det tog inte lång stund förrän jag insett att det inte var den vanliga kataträningen, Iura var oerhört säker på sin sak och glömde inte bort detaljerna i sin beskrivning. Han introducerade nya tankesätt på hur man kan utföra denna kata gentemot hur vi i klubben har tänkt innan, tom på en sån generell nivå som hur man initierar teknikerna, uke söker grepp han puttar inte.

Dagen gick väldigt fort och även om vi var rätt välbankade när träningen var slut kände vi oss på topp och gav oss iväg över till Köpenhamn. Det var första turen över bron för egen del. Väl i Köpenhamn struttade vi ut på ströget och letade efter nånstans att äta. Vi hamnade till slut i en kinesresturang (så ovanligt) där vi avnjöt en god middag som för övrigt Ivar bjöd på till allas stora glädje då vi hade ont om danska kronor. Vi avslutade vistelsen i Danmark på Tivoli.

Dag 2
Söndagen började med att vi skulle städa rummet och checka ut. Vi lyckades iaf med detta utan att bli försenade till kursen även om vi nu kom precis ombytta till uppställningen, vältajmat!
Dagens kata var Ju no kata. Den är lite speciell kan man väl säga. Vi har haft den äran att träna just denna kata med Peter Martin under ett kataläger i Hunnebostrand 2003, iaf 3/4 av besättningen så den var inte helt ny. Det är mjukhetens kata som är en slags traditionell självförsvars kata för kvinnor ursprungligen men som blivit mer och mer populär även för herrarna. Det hela går ut på anfall, kontringar och försvar. Det ingår mycket snurrar och konstiga saker. Inte nog med det, katan utförs i ett långsamt tempo nästan ultra rapid. Ytterliggare så ingår kast men man kastar aldrig ;) Det är väl mer en form än teknik. Själv tycker jag katan är väldigt intressant.

Även i detta område kunde Iura plocka ut detaljerna med oerhörd skärpa och det gjorde det hela väldigt kul att träna även fast vi under träningens gång kände mer och mer av ansträningarna, den dåliga luften och sena timmarna från gårdagen. Men det var oerhört givande och det känns som vi nu har fått verktygen för att höja nivån på kataträningen i klubben ytterliggare ett steg.

Andreas Wällstedt