D-LICENSTEST

5/11 2005 VästCup 4
Distriktlicens-testar-dag!

Jag tänkte att jag skulle skriva hur det hela gick till, om någon är intresserad av att veta det. Kan ju faktiskt vara så att någon i vår klubb är intresserad av att börja döma någon gång i framtiden, eller kanske inom en snar framtid till och med! Eller så vill ni kanske bara höra en liten historia om den dagen

I alla fall så skulle jag ner till Stenungsund där själva tävlingen ägde rum. Vi som skulle ner till tävlingen var jag och Andreas. Andreas skulle däremot inte döma, utan tävla och behövde inte befinna sig på plats förrens senare vid 11.30-12.00, så jag tänkte att jag skulle vara snäll och ge honom en sovmorgon. Därför begav jag mig ner till Göteborg på fredagskvällen, till min kära syster som bor där och övernattade hos henne.

Vid klockan 07.00 steg jag upp och var otroligt nervös för att jag inte skulle hinna med min buss till Stenungsund. För jag hade nämligen endast 10 minuter på mig mellan det att spårvagnen hade kommit till Centralstationen och tills dess att min buss skulle gå. Så jag tog mig till spårvagnen - Centralstationen, där jag sedan letade upp vart min buss stod. Tack och lov så var inte stationen så pass stor så att jag villade bort mig, trots att jag aldrig åkt från Nisseterminalen (eller vad den nu hette).

Så när jag satte mig på bussen kom jag på att jag hade ytterligare något att vara nervös för. Jag visste inte vart jag skulle gå av, men Niklas, zondomaransvarig, hade sagt till mig att ytterligare en domare skulle ta samma buss som mig. Så jag skulle alltså bara kunna följa med honom! När det var 1 minut kvar tills bussen skulle gå, hoppade han på. Han möttes av ett stort leende av mig. Äntligen kunde jag andas ut. Fick jag för mig en kort sekund. Sen kom jag nämligen att tänka på: Det skriftliga provet.

Att döma var jag inte alls nervös för, för det är ju något man har gjort förr.
Det skriftliga provet var det lite värre med. Men jag försökte försäkra mig om att jag hade läst på reglerna tillräckligt bra!
Efter en 40 minuters bussfärd kom vi till den hållplats där vi skulle gå av. Vi promenerade en kort bit till Sundahallen. När jag sedan bytt om till min kavaj och kom in i tävlingslokalen så kändes allt ganska så lugnt. Stenungsundhallen har man varit i många gånger, vilket gav en liten trygghetskänsla. Det var ganska mycket folk och tur är väl det så jag hade någon att prata av mig med :) En lite rolig "grej" var att jag hade tänkt mig att jag skulle ringa till Andreas och söka lite stöd innan jag skulle börja döma. Men sen när jag hittade alla människor som jag känner, så tänkte jag att jag inte behövde det. Det roliga kommer senare.

Precis som alltid, var det en domarsamling en halvtimma innan den utsatta tävlingstiden. Vi gick igenom de regler som skulle följas under dagen och inte så mycket mer än det.
Det var två stycken som skulle testas för Distriklicens och vi båda placerades ut på olika mattor med varsin "överbevakare". Jag hamnade på matta B (av ABC) och med ett team som kändes bra. Jag startade sedan som matchdomare och fick börja med att döma U-14 pojkar. Jag tycker att jag fick en väldigt bra start! Vi byttes av var 15:de minut. Så man befann sig alltså på varje position en kvart. Ganska lagom, precis så att man har kommit in i sin roll tills man ska byta igen ;)

När jag sedan fick min första rast på en kvart, så fick jag tag på provet som skulle skrivas. Jag satte mig på en stol bakom sekretariatret och började syna igenom frågorna. Jag tyckte att de såg hyfsat enkla ut! Men en del frågor som bl.a berörde bestraffningar och mått på dräketerna var jag lite mer osäker på. Den totala poängen man kunde få på provet var 32 och man fick ha max 7 fel.
Det visade sig tillslut att jag klarade det! Jag blev glad över detta och även lite mer avslappnad. Tiden rusade iväg och när klockan slog 12.00 ropade en speaker ut i högltalren:
"Kan någon från Budklubben Yoi komma omedelbart till sekretariatret!"
Jag gick naturligtvis dit och då sa dom till mig att Andreas Wällstedt inte hade kommit till invägningen än och den ska stänga nu när som helst. Då sa jag på skämt "haha, han ligger säkert och sover! Jag ringer till honom och hör var han befinner sig."
Efter ett gäng bieep så svarade en trött Andreas. Som inte ens reagerade förrens jag sa "Och vart är du nånstans?"

Det var en lite komisk situation, eftersom han såklart låg och sov. Men man ska inte klandra honom, han har ju faktiskt ett nattjobb. Han fick i varje fall ta sig till Stenungsund för jag hade inget annat sätt jag kunde ta mig hem på.

Nu känner jag att det börjar bli lite mycket text, så jag ska försöka runda av det hela...

Dömandet fortlöpte för min del och gick hyfsat så bra. De största missar jag gjorde var i slutet, då jag gjorde två saker som jag kunde ha gjort bättre. En situation var där en person kastade ett kast och den andra tog över.
Det var jag helt med på, sedan visste jag bara inte vem det var som hade kastat. Eftersom jag såklart var matchdomare vid denna tidpunkt, så kallade jag de andra två domarna till mig. Alla var lite osäkra på vem som hade kastat, Men vi kom tillslut fram till att det var vit som hade kastat. Tyvärr, fick vi höra sedan att det var inte vit som hade kastat. Den andra saken var att jag dömde Mate (stop) vid en Ne Waza situaion. Där en man hade läge för armlås men fick inte ut armen tillräckligt. Det gick över 10 sekunder och det hände ingenting. Mannen som hade armlåset på gång, var i överläge och hade kunnat jobba upp till fasthållning men gjorde inte detta. När jag sedan dömde Mate så blev mannen ganska upprörd över min handling och jag kände då att jag kanske hade dömt lite fel där. Det var pinsamt som attans. Jag pratade då med Dick som var Supervisor för tävlingen och som hade suttit med på min matta, och han sa trots allt att han tyckte inte att jag hade gjort helt fel. Eftersom mannnen inte hade jobbat upp i fasthållning.

Det var mina två stora tabbar kände jag. Jag fick sedan reda på att detta hade inträffat då Andreas befann sig i lokalen, så kanske de var tur för mig att han inte hade varit där hela dagen. Han kanske förde lite otur med sig, som smittades av på mig.

Efter dessa sista matcherna så var det dags för domarsamling igen och då diskuterade vi igenom olika incidenter som hade inträffat under dagen. Vi fick även reda på att vi hade klarat D-licenstestet! Vilket var mycket roligt!

Bilfärden hem fick Andreas stå ut med en tjatig Janet, som var tvungen att prata ur sig alla händelser under dagens och helgens förlopp! Men jag hoppas han tyckte att det var lite trevligt ändå

//Janet Hultman *D-licensdomare*